Armand Caubergs: “Jonge scheidsrechters haken regelmatig af”

In de voetbalwereld is het al langer bekend: er is een nijpend tekort aan scheidsrechters. Armand Caubergs, voorzitter van het Bureau Arbitrage in Limburg kent het probleem maar al te goed: “Als je vroeger iemand benoemde tot scheidsrechter, was je bijna zeker dat die persoon voor een lange periode bleef. Dat is nu niet meer het geval.”

“Een van de oorzaken is dat men tegenwoordig altijd maar jongere arbiters wil zien fluiten in het profvoetbal”, zegt Caubergs. Dat maakt dat je al heel vroeg scheidsrechter moet zijn in het provinciaal voetbal. Vaak is de jeugd hier nog niet klaar voor. Ze krijgen soms veel weerstand op en naast het veld van supporters en spelers. Daarnaast hebben jongeren veel meer mogelijkheden dan vroeger. Er zijn meer sporten bijgekomen, en ze combineren graag ook verschillende dingen zoals werk, jeugdbeweging en voetbal.”

“Gelukkig kunnen we bij de meeste Limburgse matchen nog een scheidsrechter aanduiden. Als wij voor drie matchen geen arbiter kunnen regelen, is dat in sommige provincies zelfs voor 40 matchen. Het probleem is het grootst bij het recreatief voetbal, dat ongeveer 1600 wedstrijden telt. Daar is in 15 % van de gevallen geen scheidsrechter aanwezig.”

Beluister deel 4 hieronder. Morgen vind je het vijfde en laatste deel op onze site. Caubergs vertelt daarin over welke kwaliteiten een goede scheidsrechter moet beslissen.

>