Genkenaren trekken naar de stembus voor hun Burgerbudget

De afgelopen maand mocht er in Genk opnieuw gestemd worden. Deze keer niet voor de politiek, maar voor de Genkse Burgerbudgetten. Inwoners kregen de kans om zelf voorstellen in te dienen voor hun buurt of wijk in de stad Genk. Dit kon op eigen initiatief, maar ook in samenwerking met verenigingen. Uit de vele inzendingen zijn er momenteel een zestigal projecten gekozen die kans maken om het Burgerbudget te winnen. Ieder project situeert zich binnen het kader van talentonwikkeling, duurzaamheid of armoede. De winnaar van het budget wordt gekozen door de Genkenaren zelf.

Het unieke aan dit opzet, is het feit dat de Genkenaren zelf mogen beslissen naar wie het geld gaat. Via www.burgerbudgetgenk.be kon er tussen 18 en 30 juni volop gestemd worden. Om geldig te stemmen, diende je 3 projecten aan te duiden. Gezien mensen meestal hun favoriet aanduiden en dan de website verlaten, vond schepen Cucchiara het belangrijk om dit als voorwaarde voor een geldige stem op te lijsten. Op die manier gaan mensen gerichter kijken en leren ze ook de andere projecten kennen. “Bij de uiteindelijke selectie van de projecten is als mooi resultaat te zien dat er heel wat verenigingen zijn gaan samenwerken. Dit is ook onze bedoeling: mensen samenbrengen en laten samenwerken. Wij voorzien dan het geld”, aldus schepen van wonen, wijken en participatie Alessandro Cucchiara (VOORUIT). “We hadden nooit verwacht dat er zoveel voorstellen zouden ingediend worden”, gaat schepen Cucchiara verder. “We zien ook dat veel voorstellen elkaar gevonden hebben. Vandaar dat er ook minder projecten zijn. Ondanks corona zijn er gelukkig toch gesprekken aangegaan. Mensen die hun eigen inbreng onderschat hadden en dan zijn gaan samenwerken en zagen dat ze er zo wel zouden geraken”.

De bekendmaking van de winnaars zal op donderdag 1 juli tussen 19u en 21u gebeuren tijdens een liveshow in de studio’s van Radiogroep GRK/MFY.
Tijdens deze radioshow zal de mooie som van 1,3 miljoen euro verdeeld worden.

Schepen Alessandro Cucchiara legt uit hoe je kan stemmen:

>

Herbeluister het volledige interview met de schepen van wonen, wijken en participatie, Alessandro Cucchiara (VOORUIT).

>
schepen van wonen, wijken en participatie van Genk, Alessandro Cucchiara (VOORUIT).