Honderdjarige stuwdam van Monsin bij Luik redt inwoners van Maasmechelen van tsunami

Extreme regenval zorgde vorige week in ons land voor zware overstromingen en ook nu is het gevaar nog steeds niet geweken. Op donderdagavond 15 juli was het voor Claudia Gathung, woonachtig te Uikhoven bij Maasmechelen, bang afwachten of ze in haar appartement kon blijven.

In buurgemeente Kotem stond het water al tot 10 cm van de kademuur, waarop de Brandweer Oost-Limburg besliste om de inwoners te evacueren. Het enige dat Claudia haar appartement scheidt van de Maas, is een smalle straat en een dijk om op te wandelen. Per uur dat verstreek, steeg het Maaswater met 15 cm en sloeg ook haar de angst om het hart. Moest ze vertrekken of niet? Elk uur van de nacht hield Claudia het water nauwlettend in het oog en op vrijdagochtend begon het dan toch te zakken. Dan kwam echter het alarmerende bericht van de bezwijkende stuwdam in Moncin bij Luik. Als deze het zou begeven dan zou Limburg immens zwaar getroffen worden door een ware tsunami aan water. Toen enkele uren later het bericht kwam dat de situatie in Luik onder controle was, slaakte iedereen dan ook een zucht van verlichting.

Via sociale media, SMS en de website van Maasmechelen werden inwoners op de hoogte gehouden van de situatie. Aan de oproep van Brandweer Oost-Limburg om vrijdag niet naar de Maaskant af te zakken, werd helaas weinig gevolg gegeven. “De politie moest de mensen wegjagen van de dijk”, vertelt Claudia “maar zodra ze weg waren stonden de mensen er al terug. Het was belangrijk in deze situatie dat de toegangswegen vrij bleven voor de hulpdiensten, maar ons straatje stond volgeparkeerd met auto’s.”

Gelukkig waren er zonnige weersvoorspellingen voor het weekend waar ze in Uikhoven en omstreken erg blij mee waren. Het gunstige weer deed het waterpeil zakken, maar de gedachten van de vele Limburgers gaan ook uit naar de zwaar getroffen gebieden in Luik. De schade daar is enorm, waardoor de getroffenen hier ook doet beseffen dat ze door het oog van de naald gekropen zijn. Ook voor de inwoners van Maasmechelen, waar er nog steeds problemen zijn met opkomend grondwater, is de solidariteit groot. Niet alleen de reguliere hulpdiensten zijn er druk in de weer om mensen bij te staan, ook de dierenbescherming is er druk in de weer om alle dieren in veiligheid te brengen.

Herbeluister hier het verhaal van Claudia dat ze deed in onze uitzending:

>