Houthalen-Helchteren verwelkomt 65 000 bezoekers op Extrema Extra Festival

Van vrijdag 17 september tot en met zondag 19 september vindt Extrema Extra plaats aan De Plas in Kelchterhoef. Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren is trots dat het festival, dat normaal als Extrema Outdoor doorgaat in het Pinksterweekend, nu toch kan plaatsvinden. De gemeente en de festivalorganisatie maakten van de coronaperiode gebruik om aan een nieuw en duurzaam mobiliteitsplan te werken. Zo zal er minder hinder zijn voor omwonenden, wordt de bereikbaarheid voor bezoekers verbeterd en is er meer aandacht voor voetgangers, fietsers en hulpdiensten.

Na het aflasten van Pukkelpop waren veel festivalgangers opgelucht met de aankondiging dat Extrema Extra wél zou plaatsvinden. De organisatie heeft op korte tijd een coronaproof editie in elkaar gestoken met een line-up om u tegen te zeggen. Het festival was dan ook op een paar dagen tijd volledig uitverkocht. Het zijn dan ook drukke dagen voor schepen van mobiliteit Luc Melotte (N-VA), want 65 000 bezoekers verwelkomen in je gemeente moet je goed voorbereiden. Met de vorige edities in het achterhoofd werd er door de gemeente een nieuw mobilteitsplan uitgewerkt waarin er slechts twee toegangsmogelijkheden tot het festival zijn. De hoofdstraat, de Binnenvaartstraat, wordt volledig afgesloten voor verkeer en is enkel toegankelijk voor hulpdiensten en bewoners met de juiste accreditatie.

Schepen Melotte houdt de vinger aan de pols en gaat dagelijks een inspectie doen. Hij staat ook nauw in contact met de organisatie en politiediensten. “Ik rij elke dag het parcours af en zie dan ook de vorderingen die gebeurd zijn” vertelt hij “Indien er opmerkingen zijn, geef ik deze door aan de organisatie, die ze dan ook onmiddellijk oplost en dat is zeer positief” Ook blijft de schepen in contact met de omwonenden van het festival. De grote massa aan volk die vroeger bij hun in de straat passeerde, is nu dankzij het nieuwe mobiliteitsplan afgenomen en daar zijn ze blij om. Het plan weert ook meer verkeer binnen het festivalterrein, wat in het verleden nog een groot probleem was, aldus Melotte. Bezoekers vanuit de twee bestaande parkeerzones (Camping en Europark) moeten te voet naar de ingang van het festival. Er reden te veel voertuigen via de Binnenvaartstraat toch nog naar de parking van de Plas en deze worden nu afgeleid. “Ze zullen wel even een stuk te voet moeten gaan, maar dat zal een echte festivalganger niet erg vinden” zegt de schepen, die dit weekend zeker zal gaan meegenieten van het festival.

Schepen van mobiliteit Houthalen-Helchteren, Luc Melotte (N-VA) vertelt in onze uitzending Nieuws uit de Buurt over het nieuwe mobiliteitsplan voor Extrema Extra:

>

Het festival opent op vrijdag 17 september 2021 om 17 uur de deuren. Op zaterdag en zondag zijn festivalgangers welkom vanaf 12 uur. Om middernacht eindigt Extrema Extra, telkens gevolgd door een afterparty voor de kamperende bezoekers. Net als de laatste editie wordt tijdens de afterparty het geluid opnieuw permanent gemonitord om hinder te beperken.

Meer info over Extrema Extra vind je op www.extrema.be