Laatste jaarsstudenten elektromechanica Jens en Charles onderzoeken veiligheid van garage sectionaalpoorten

We staan er niet vaak bij stil maar jaarlijks gebeuren er nog vaak ongelukken met residentiële garagepoorten met zware fysieke letsels tot gevolg. Hoe zit het juist met de veiligheid van deze poorten en hoe kunnen ongelukken net vermeden worden? Charles Sternotte en Jens Vertenten, twee laatste jaarsstudenten elektromechanica aan de Hogeschool PXL in Hasselt nemen voor hun bachelorproef de situatie onder de loep.

De meest voorkomende ongelukken gebeuren bij huisdieren of kinderen die gekneld raken onder het poortblad. Ook gebeurt het vaak dat kinderen door een poort worden opgehoffen en hierdoor tussen het mechanisme en de muur terechtkomen. Om dit te kunnen vermijden, moeten de poorten voorzien worden van een beperkte werkings- en trekkracht. Er bestaan strenge Europese normen voor, maar de vraag is of iedereen zich hier ook wel aan houdt.

Jens en Charles gaan op zoek naar het antwoord op die vraag. Om hun onderzoek te staven, gaan ze op zoek naar sectionale garagepoorten die maximaal 10 jaar oud zijn. Deze willen ze aan een visuele controle onderwerpen én een krachtmeting mee doen om te kijken of de vooropgestelde Europese normen gerespecteerd werden. “Het onderzoek duurt een 14 minuten en is volledig kosteloos en niet schadelijk voor je poort. “ zo zeggen Jens en Charles.  Ze worden in hun onderzoek gesteund door verschillende firma’s, maar ook jij kan als particulier dus je steentje bijdragen  door jouw poort voor hen beschikbaar te stellen.

>

De voorwaarden voor inschrijving zijn:

  • Een sectionale/residentiële garagepoort in bezit hebben
  • Maximaal 10 jaar oud
  • Liefst gelegen in regio Limburg
  • Alle merken mogen worden aangeboden

Voldoet jouw poort aan deze voorwaarden, neem dan zeker contact op met Jens en Charles op het tel. 012 39 92 46 of GSM 0494 92 84 67, via facebook: Onderzoek residentiële garagepoorten of via onderstaande QR code. Je helpt twee studenten met hun eindwerk en zij met uw veiligheid. Het onderzoek loopt nog tot 31 mei 2021.