Leerkrachten moeten zich heruitvinden

Het zijn geen evidente tijden voor leerkrachten. Hun leerlingen bereiken vanop afstand is niet altijd gemakkelijk, zeker niet voor lagere scholen. Want daar is er vaak nog geen platform zoals Smartschool om te communiceren. En zelfs mét platform zijn de uitdagingen voor leerkrachten erg groot.

Bij basisschool ‘t Centrum in Houthalen doet meester Marc Vanherck alles wat hij kan om zijn 23 leerlingen van het 5e en 6e studiejaar te bereiken. “We deden al een poging via Whatsapp en testen nu ook andere kanalen”, zegt Marc op de radio. Al blijft de opdracht erg moeilijk. “Ik geef de leerlingen opdrachten mee die ze kunnen maken, om zo toch bij te blijven. Regelmatig bel ik dan met leerlingen om te kijken hoe het gaat.

Timing is moeilijk
“Ik merk dat het heel lastig is om alle leerlingen op hetzelfde moment te bereiken. Er zijn niet altijd voldoende laptops binnen het gezin beschikbaar, of het is niet altijd rustig thuis. Maar dat is voor mij gelukkig geen probleem. Ik pas me aan en werk flexibel.”

In groepjes naar de les
“Het zou geweldig zijn als iedereen over twee weken terug naar school kan, al denk ik dat die kans klein is. Dan hoop ik dat leerlingen wel in kleine groepjes afzonderlijk naar hier kunnen komen. Op die manier kan ik ze toch nog zien, en dat zou een grote hulp zijn.”

Herbeluister hier het volledige interview.

>