Oudsbergen lanceert eigen elektrische deelwagens

“Autodelen is handig, goedkoop en een duurzaam alternatief voor een tweede wagen. Daarom zijn we heel trots om vandaag onze twee gloednieuwe, elektrische deelwagens voor te stellen”, zegt schepen van Mobiliteit Marco Goossens (CD&V).

“Het is nochtans niet evident om aanbieders van een autodeelsysteem naar een plattelandsgemeente te lokken”, vertelt Goossens. “In grotere steden zoals Antwerpen en Gent is er vaker een grotere markt, en dat is interessanter voor bedrijven. Daarom reserveert de gemeente de deelauto voor een vast aantal uren. Zo is de aanbieder zeker dat het project winst maakt, en kunnen wij de auto goedkoper aanbieden aan onze inwoners.”

“Het systeem is heel eenvoudig”, zegt Goossens. Je installeert de app Stapp.in op je smartphone en vult je persoonlijke gegevens in. Daarna kan je de auto reserveren wanneer jij dat wil. Er zijn twee standplaatsen: een achter de kerk in Meeuwen, en een op het Dorpsplein in Opglabbeek. Je gebruikt je smartphone als sleutel, en na het gebruik zet je de auto terug op de standplaats.”

“Je betaalt ongeveer 6 euro per uur. Maar hoe vaker je hem gebruikt, hoe lager die prijs zal worden. Vaak is het nog altijd goedkoper dan een eigen wagen, waarbij je moet betalen voor de verzekering, garage en keuring.

Oudsbergenaren mogen de fonkelnieuwe wagens gratis testen. Enige voorwaarde is dat ze achteraf hun ervaringen met de gemeente delen. Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

>