“Slimme stad” TECHville geopend op T2 campus in Genk

Donderdag 20 februari opende in de T2 campus de belevingsruimte TECHville. Hier kunnen jongeren van 10 tot 19 jaar experimenteren met technologietoepassingen. In TECHville is een concept gecreërd rond het thema “Smart city” met uitdagingen en doe-opdrachten voor zowel leerlingen als leerkrachten. 

Aan vijf thematische werkeilanden gaan de jongeren samen denken en werken in de domeinen energie, elektro, IT en materialen. De eilanden kregen elk een naam van een wetenschapper beginnende met de letter “T”. De jongeren worden uitgedaagd om de stad beter te maken en iedereen in de ruimte krijgt een taak, zo vertelt ons Coach van TECHville Peter Evans.

>
Coach Peter Evans samen met de leerlingen van Sint Jozef instituut Bokrijk

 

De leerlingen van het Sint-Jozef instituut van Bokrijk mochten als eerste komen testen, maar ook directeur Tom Verheyen van Inspirocollege van Houthalen was aanwezig op de opening. Zijn leerlingen mogen 14 maart deelnemen aan de FIRST LEGO League met een maquette van de Noord-Zuidverbinding en hij ziet TECHville al als een mogelijke optie voor volgend jaar.

>

 

Burgemeester Wim Dries heeft zelf een technische achtergrond en voelde zich in TECHville als een kind in een speeltuin. Al hadden de leerlingen wel een tip voor hem.

>
Burgemeester Wim Dries voelde zich helemaal thuis op TECHville

 

Vlaams minister Zuhal Demir was ook aanwezig voor de opening en was blij te horen dat het klimaat nauw aan het hart lag van de leerlingen. Leerling Fien vond het alvast zeer leuk in TECHville.

>
Vlaams minister Zuhal Demir op de opening van TECHville

 

Het onderwijs in Stad Genk kreeg de afgelopen tijd veel kritiek en schepen van talentontwikkeling en onderwijs Anniek Nagels polste bij de leerlingen wat ze nu van TECHville vonden.

>
Turing = programmeereiland. Op dit eiland programmeerden de jongeren met scratch

 

Er kiezen nog te weinig jongeren voor de richting techniek of technologie. Er zijn veel openstaande vacatures die maar niet ingevuld geraken. Jongeren inspireren om voor technologie te kiezen daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Dat beseft ook schepen van werk Yilmaz Kurtal.

>
Jongeren experimenteren met technologietoepassingen