Uitbreiding van de Fietsbieb in Stad Genk

Omwille van de intense coronaperiode zijn veel mensen het afgelopen anderhalf jaar op zoek moeten gaan naar een andere manier om invulling te zoeken voor hun vrije tijd. Zo gingen veel mensen aan het wandelen, maar werd ook het fietsen opnieuw een stuk populairder. Een positief gevolg hiervan is de uitbreiding van de reeds bestaande Fietsbieb in Genk. Voordien al beschikbaar voor kinderen, maar sinds kort ook voor volwassenen.

Diensthoofd Mobiliteit ad-interim Marjan Frederix geeft uitleg:
“We doen dit eigenlijk omdat we zo veel mogelijk Genkearen op de fiets proberen te krijgen. Hiervoor hebben we een aantal acties op poten gezet, waaronder de Fietsbib voor volwassenen, die gegroeid is vanuit de Fietsbieb voor kinderen.”

De prijs voor het huren van een gewone fiets bedraagt € 5 per maand, een elektrische fiets huren kost je maandelijks € 15. De doorverwijzing van mensen die in aanmerking komen om gebruik te maken van de Fietsbib, gebeurt via de stedelijke partners en de VDAB en het Centrum voor Basiseducatie.

Beluister hier het interview met Marjan Frederix (dienst Mobiliteit).

>

Momenteel bezit de fietsbibliotheek 25 fietsen, waarvan er 15 elektrisch zijn.
Deze moeten natuurlijk ook grondig onderhouden worden, een werkje dat Springplank vzw voor zijn rekening neemt. De vzw, een maatwerkbedrijf voor mensen die een zekere afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt, zet zijn schouders dus mee onder de uitbreiding van de fietsbieb in Genk, zo weet directeur Bert Merlaer ons te vertellen.

De vzw heeft niet enkel een montage-afdeling in Hasselt, maar doet ook herstellingen voor particulieren en andere projecten voor de Stad Genk. Met het nieuwe project krijgt het van de stad niet enkel de verantwoordelijkheid voor het uitlenen van de fietsen, maar ook voor het uitvoeren van het nodige onderhoud van de fietsen.

Met de uitbreiding van het reeds bestaande project, is Springplank vzw nog op zoek naar herstellers. Gezien de organisatie een maatwerkbedrijf is, komen er enkel mensen die een ‘ticket’ hiertoe krijgen van de VDAB, in aanmerking voor de job. “Omwille van onder andere de krapte op de arbeidsmarkt, merken we dat het moeilijker is om personen met de nodige technische kennis te vinden”, aldus Merlaer. “Indien mensen graag sleutelen aan fietsen en denken in aanmerking te komen, mogen zij zeker contact opnemen met Het Fietspunt om te kijken of ze hier kunnen komen werken.”

Beluister hier het interview met Bert Merlaer (directeur Springplank vzw)

>

 

van links naar rechts Bert Merlaer (directeur Springplank vzw), schepen Ria Grondelaers en schepen Karel Kriekemans

 

Wil je weten of je in aanmerking komt om een fiets te lenen of gewoon wat meer info over de Fietsbib? Surf dan naar www.genk.be/fietsbieb of neem contact op met het Sociaal Huis Portavida via [email protected] .