Zes vrijwilligers van onze zender besmet met COVID-19

“Zes van de 14 vrijwilligers van MFY in Helchteren zijn afgelopen week besmet geraakt met het coronavirus.”, dat zei voorzitter Lenn Melotte vanavond op de radio. “De programmatie is daardoor deels onderbroken tijdens het weekend, maar door de week kan alles gewoon doorgaan. Collega’s maken radio van thuis uit in isolatie.”

“Vorige woensdag liep de eerste melding van een besmette collega binnen. Daarop hebben we besloten om meteen iedereen te laten testen en in quarantaine te plaatsen. Afgelopen weekend kwamen de resultaten stapsgewijs binnen, en zo maken we vandaag de balans op van zes besmettingen.”

Maatregelen
“Tijdens de lockdown werden veel programma’s gemaakt bij onze vrijwilligers thuis. Gaandeweg de maatregelen werden teruggeschroefd, kwamen mensen ook terug naar de studio’s en werden er ter plaatse maatregelen genomen. Toch heeft een besmetting de ronde kunnen doen, wat we natuurlijk betreuren.”

Verluchting
De oorzaak van de besmettingen ligt bij een gebrek aan verluchting volgens viroloog Marc Van Ranst. “Een wolk van virus partikels kunnen zich opstapelen wanneer een ruimte onvoldoende verlucht is. Grote gebouwen zijn uitgerust met een ventilatiesysteem, maar jullie redactie en studio’s zijn klein en hebben geen verluchtingssysteem. Daarom hamer ik al vanaf het begin op het belang van verluchten in bijvoorbeeld klaslokalen waar veel mensen samen zijn, en niet voor niks. Een raam openzetten en laten tochten is enorm belangrijk.

Geen symptomen
De meeste besmette medewerkers hebben weinig of geen symptomen voorlopig. En dat maakt het virus erg gevaarlijk. “Zeker jonge mensen hebben vaker weinig of geen symptomen. Hun lichaam kan er beter mee om en dat is goed, alleen is dat wel erg gevaarlijk voor de verspreiding van het virus.”, zegt Marc Van Ranst op de radio. “Het belang van snel handelen en contacten op de hoogte brengen via contact tracing is echt wel duidelijk geworden voor ons”, zegt voorzitter Lenn Melotte. “Ik hoop vooral dat iedereen snel weer oké is, en dat familie en vrienden gezond blijven. De gezondheid van onze vrijwilligers, onze vrienden, staat nu voorop.”

Videodagboek
De komende dagen houden de zieke presentatoren hun luisteraars op de hoogte via de radio en via social media. “Elke dag zullen we een videodagboek van één van onze presentatoren publiceren op Facebook. Waarin ze vertellen hoe het met hen gaat.”, aldus Lenn Melotte.

Herbeluister hier het gesprek met Viroloog Marc Van Ranst.

>

Herbeluister hier de getuigenis van collega Hadewig.

>