Dr Van Herendael, ZOL Genk: ”Er is een kans dat er ooit robot operaties zullen plaatsvinden .”

Onze gezondheid is van groot belang en een overwegende speler die hierover waakt is ons hart. Dr Hugo Van Herendael wist al op 5 jarige leeftijd dat hij dokter wilde worden. Zijn roeping leidde hem naar Toronto in Canada en Philadelphia in Amerika waar er een aantal centra gespecialiseerd zijn in hartritmestoornissen. Dr Van Herendael was ook reeds werkzaam in Leuven, maar werkt momenteel als cardioloog in het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. Ons hart is ook het centrum van ons emotioneel bestaan, maar met welke symptomen wil het ons nu duidelijk maken dat het tijd is om bij een cardioloog langs te gaan?

Vooraleer we hier een antwoord op krijgen vertelt ons Dr Hugo van Herendael dat we hiervoor eerst moeten nagaan hoe ons hart nu precies werkt. Het hart is een spierpomp die het bloed in ons lichaam rondpompt en om te kunnen werken heeft het zuurstof nodig die aangeleverd wordt door de kransslagaders. Om niet te traag en niet te snel te pompen wordt het hart aangedreven door een elektrisch systeem en in al die onderdelen kan een probleem optreden. Als het hart niet sterk genoeg pompt kan je klachten ontwikkelen van kortademigheid of opgezwollen voeten, als er onvoldoende zuurstof aangeleverd wordt door een vernauwing van de kransslagaders krijgen mensen een drukkende pijn op de borst of aan de onderkaken, het zogenaamde “angine de poitrine”. Bij het te traag of te snel kloppen van het hart kan een persoon flauwvallen en bij heel onregelmatig kloppen in de voorkamer kan er zich een bloedklonter vormen in het hart en zo op zijn beurt een herseninfarct veroorzaken.

Dr Van Herendael, cardioloog aan het ZOL, is vooral gespecialiseerd in hartritmestoornissen en pacemakers. Maar wanneer heeft men nu zo een implantatie zo’n toestel nodig en hoe werkt dit nu? Een pacemaker wordt geplaatst bij te trage hartritmes. Het is een batterij dat verbonden is met twee draden dat via de bloedvaten van de borstkas tot in het hart geplaatst wordt. Eén draadje in de voorkamer aan de rechterkant en één draadje in de kamer aan de rechterkant. Het draadje van de pacemaker gaat monitoren, eigenlijk voelen, of er een hartslag optreed en zo niet dan gaat de elektrode of het draadje de hartspier stimuleren door een lage dosis elektrische energie af te geven zodat er alsnog een samentrekking van de hartspier optreed.

“We moeten ons voortdurend bijscholen omdat de technieken die we gebruiken steeds verbeteren en aangepast worden.” vertelt ons cardioloog Dr Hugo Van Herendael, “In Genk proberen we er wel voor te zorgen dat we enerzijds mee zijn met de laatste nieuwe technologie maar dat we anderzijds ook contact blijven houden met al de facetten en al de disciplines van de cardiologie van hartziekten omdat het heel belangrijk is om voor een heel specifieke patiënt de juiste beslissingen te nemen, rekening houdend met alle facetten van die patiënt. Je mag niet teveel sub specialiseren.” Dat de cardioloog ooit in de toekomst een hartoperatie zal uitvoeren met een robot sluit hij niet uit. “Op dit ogenblik is er binnen onze discipline nog steeds een menselijke handeling vereist bij al de procedures die we uitvoeren.” vertelt ons Dr Van Herendael, “maar natuurlijk zijn hartritmestoornissen een heel technische discipline en de kans bestaat daar zeker dat in ons domein ooit robot operaties zullen uitgevoerd worden.”

Herbeluister hier het gesprek van onze reporter Maria Ricciardelli met cardioloog Dr Hugo Van Herendael:

>