Hoeve Mieneke op domein Kelchterhoef in ere hersteld

Een complete renovatie en een gloednieuwe moestuin. De Hoeve Mieneke in Houthalen-Helchteren is opnieuw in al haar glorie hersteld. “Enkele jaren geleden was het dak nog voor een groot deel ingestort. Ik had dit nooit durven dromen”, zegt Jaak Beertens, kleinzoon van de oorspronkelijke bewoonster Mieneke.

“We hebben de laatste jaren hard gewerkt om het domein Kelchterhoef terug tot leven te brengen en het te verbinden met de natuur”, zegt burgemeester Alain Yzermans (sp.a). “Denk maar aan de Kastanjedreef of de vijver, die we opnieuw volledig hebben opengetrokken.

“Nu was het de beurt aan de Hoeve Mieneke. Het volledige pand is gerestaureerd en ook de oorspronkelijke moestuin is opnieuw tot leven gebracht door het buurtopbouwwerk RIMO. Inwoners van Meulenberg zullen de tuin nu zelf onderhouden. Tot slot is er ook een kunstbeeld van Mieneke geplaatst. Zo brengen we de geschiedenis nog meer tot leven.”

“Erfgoed is meer dan een paar bakstenen, en daarom wilden we absoluut het verhaal achter het gebouw vertellen”, vertelt Igor Philtjens, gedeputeerde van de provincie Limburg. “Hoe was het leven 100 jaar geleden? Op die vraag kan de kleinzoon van Mieneke het beste een antwoord geven. Zijn verhaal hebben we dan ook gedigitaliseerd met een Erfgoedapp.”

“Dit project is trouwens niet alleen belangrijk voor de lokale gemeenschap. Ook voor het toerisme in Limburg is dit een prachtige aanvulling. Zeker in coronatijden waardoor iedereen een beetje verplicht is om niet ver van huis op vakantie te gaan.”

Beluister hieronder het interview met burgemeester Alain Yzermans.

>

Ontdek hieronder het interview met Igor Philtjens, gedeputeerde van Limburg.

>

Beluister hieronder het interview met de kleinzoon van Mieneke.

>