Jan Loos van Welkom Wolf: “Enkel schrikdraad helpt, al de rest niet”

Twee dode schapen. Dat is de balans van een nieuwe aanval van de wolven, afgelopen dinsdagavond in Oudsbergen. De rest van de kudde schapen bleef echter gevrijwaard van de hongerige wolven. Dinsdagavond liep er bij Welkom Wolf de melding binnen van een overstekende wolf op de N76. Jan Loos vreesde meteen slecht nieuws, gezien in het verleden ook meldingen van aangevallen schapen binnenliepen nadat mensen de wolven hadden gespot. Die vrees bleek dus helaas waarheid te zijn.

Momenteel verplaatsen de wolven zich continue binnen hun territorium van 300km2, verspreid over 10 gemeenten. “De ervaring heeft intussen al uitgewezen dat als ze Oudsbergen opzoeken, er niet enkel reeën onder de slachtoffers zijn.”, aldus Jan Loos. De reden waarom de wolven net graag in de regio van Oudsbergen vertoeven, is omdat er zich daar veel onbeschermde landbouwdieren bevinden.

Vorige week zaten de burgemeesters van Noord-Limburg en het Agentschap voor Natuur & Bos (ANB) samen om experts aan te stellen die de door wolven aangerichte schade, moeten in kaart brengen. Momenteel worden deze vaststellingen gedaan door de mensen van het Departement van Landbouw en Visserij, dat onder de Vlaamse Overheid valt. “De beslissing om andere experts deze opdracht toe te wijzen, werd genomen om Landbouw en Visserij te ontlasten, niet omdat zij hun werk slecht deden”, zo vertelt Jan.

Niet enkel schapen of reeën zijn slachtoffer. Ook de wolven zelf hebben het de afgelopen tijd hard te verduren gekregen. Zo vielen er veel slachtoffers in het verkeer. Jan Loos vraagt chauffeurs dan ook om voorzichtig te zijn. Vooral aan de grote verbindingswegen is het goed opletten op donkere plekken en aan bosrijk gebied. Niet enkel een wolf, maar ook een ree of everzwijn kan zomaar de weg oversteken en zo een ongeluk veroorzaken. Voor de schapenhouders heeft Loos maar één advies: enkel schrikdraad werkt, al de rest helpt niet. Bovendien valt het makkelijk te installeren en kan het veel ellende voorkomen. Op die manier is je kudde ook nog beschermd tegen loslopende honden en, op langere termijn, ook tegen de goudjakhals.

Herbeluister hier het interview met Jan Loos van Welkom Wolf over de nieuwe wolvenaanval in Oudsbergen.

>