Kunstwerken op gevels benadrukken Stalenstraat als “de vallei der werelden”

De Stalenstraat in Genk krijgt er een state-of-the-artkunstwerk bij. Sinds maandag 3 mei is de graffiti kunstenaar Smates (Bart Smeets) uit Mechelen begonnen aan het 21 meter brede kunstproject op de voorgevel van de WARA. Het kunstwerk is een mooie integratie in het nieuwe merkprofiel van de Stalenstraat. Het stadsbestuur heeft voor de gevels gekozen omdat deze het voorgezicht van het handelsgebeuren zijn van de straat. 

Met groentuintjes en tekeningen willen ze de mix aan culturen in de straat benadrukken. Vandaar dat de straat vanaf nu ook de naam “de vallei der werelden” zal dragen, dit vanwege de vele handelaars van verschillende origine. Anderzijds ligt de Stalenstraat ook op de flank van de Stiemerbeekvallei waardoor je achter de winkels veel groen hebt liggen wat voor een mooie bonte mix kan zorgen. De straat nodigt hiermee ook uit om op onderzoek te gaan, produkten te gaan proeven en nieuwe dingen te gaan leren kennen.

Schepen van Genk Toon Vandeurzen bevoegd voor economie, toerisme & evenementen en duurzaamheid heeft dit jaar nog meer plannen met de Stalenstraat. Zo zal de inkom van de straat een opwaardering krijgen met een kunstinstallatie onder de brug. Er zal ook gewerkt worden met regenwatertuinen om van de straat een duurzaam openbaar domein te maken. Er zal ook met het wegdekprofiel geëxperimenteerd worden. Dit zal de straat kwalitatief beter maken en ook voor de horeca meer ruimte bieden om hun terras te plaatsen. “Vroeger was Genk het zwarte goud en dat is nu het groene goud geworden en dit moeten we zo behouden” zegt schepen Toon Vandeurzen.

>

 

De eerste voorgevel waarop een kunstwerk zal prijken is op die van de WARA, een familiebedrijf dat door de jaren heen een begrip is in de Stalenstraat. Maar waarom laat eigenaar Olivier Strauven dit nu doen? “Omdat ik heel enthousiast ben dat de stad nu niet enkel in het centrum investeert maar ook in de handelsstraten” vertelt hij. Olivier die zelf jaren in de handelsvereniging heeft gezeten is blij dat zijn Stalenstraat nu ook een mooi, uniek concept zal krijgen net zoals de Vennestraat.

>

Schepen Toon Vandeurzen en Olivier Strauven WARA

 

Eigenaar Olivier is de enige die het eindresultaat mocht zien van kunstenaar Bart Smeets, als jij het wil gaan bewonderen dan moet je zeker één dezer dagen gaan kuieren doorheen “de vallei der werelden”.

Kunstenaar Smates aan het werk aan voorgevel WARA