Mondmasker verplicht vanaf vandaag, met deze uitzonderingen

Vanaf vandaag 8u ‘s ochtends is een mondmasker verplicht op het volledige grondgebied van de gemeente Houthalen-Helchteren. Dat heeft burgemeester Alain Yzermans bekendgemaakt. Toch zijn er een aantal uitzonderingen op die regel.

“We moeten er alles aan doen om dit virus te stoppen”, zei Alain Yzermans gisteren op de radio. Door de forse stijging in Beringen en Heusden-Zolder werd eerder al beslist om een samenscholingsverbod in te voeren voor groepen boven de 10 personen. Die regel bereid zich nu uit naar een mondmaskerplicht. “Op alle openbare plaatsen in de gemeente is vanaf nu een mondmasker verplicht. Op straat, op een parking, in winkels- en horecazaken… Deze verplichting is essentieel om het virus niet verder te verspreiden.”

Uitzonderingen
Toch zijn er een aantal uitzonderingen op die regel. “Mensen die buiten gaan sporten, fietsen, of rijden met de moto of auto moeten geen masker dragen”

Waar ligt de grens?
Moet je ook een mondmasker dragen om naar de auto te wandelen die naast de openbare weg geparkeerd staat? “In principe wel, maar dit zijn voorbeelden die echt op de grens liggen van de regel. Ik denk dat we vooral verstandig moeten zijn en het masker moeten dragen.”

Wat met vakantiegangers
“We gaan zowel met Molenheide als Hengelhoef afspraken maken. Wel is duidelijk dat vakantiegangers binnen hun eigen gezin of bubbel geen mondmasker moeten dragen, maar daarbuiten op openbare plaatsen wel.”

Veiligheidsraad
De burgemeester wacht wel af naar wat de veiligheidsraad maandag gaat beslissen. “Wellicht komen er ook daar nieuwe maatregelen die ook bij ons zullen moeten worden opgevolgd.”

Herbeluister hier het volledige interview met burgemeester Alain Yzermans.

>