Diabetes of suikerziekte is een chronische ziekte die zowel jong als oud kan treffen. We spreken Nadine Wijns, diabeteseducator die actief is bij het Wit-Gele Kruis. Echter verloopt haar werk als verpleegkundige momenteel heel wat anders dan normaal. De oorzaak? Het coronavirus.
De normale werkwijze van wijkverpleegkundigen wordt door de coronamaatregelen grondig verstoord. Wekelijks updates van maatregelen opvolgen, nieuwe informatie verspreiden en aparte rondes inplannen voor COVID-patiënten. Enkele van de vele extra taken die verpleegkundigen momenteel op zich nemen om de druk op de ziekenhuizen te verlagen. Vooral bij oudere patiënten wegen deze maatregelen extra zwaar door. Niet alleen kampen ze met de angst om opgenomen te moeten worden, maar vooral de vereenzaming speelt hen parten. Omwille van de angst om buiten te komen, zijn mensen geneigd om hun basiszorg uit te stellen. Dat houdt in dat routinecontroles zoals die bij een oog- of tandarts worden afgezegd of uitgesteld. Iets wat op latere termijn grote gevolgen kan hebben.
Nadine, naast verpleegster bij het Wit-Gele Kruis ook diabeteseducator, weet te vertellen dat momenteel een dikke 10% van de Belgische bevolking aan diabetes lijdt. Een percentage dat nog jaarlijks stijgt. Oorzaken van diabetes zijn niet alleen erfelijkheid en ongezonde voeding, maar ook een gebrek aan beweging. “Kleren wassen was vroeger bijvoorbeeld intensieve arbeid”, aldus Nadine. “Nu moeten we de was enkel nog maar in de trommel steken”.
Naast het gebrek aan beweging, is ook het eetpatroon van de huidige mens de laatste decennia erg veranderd. Tegenwoordig grijpen mensen sneller naar fastfood of ongezonde snacks. Nefast voor ieders gezondheid, maar des te schadelijker voor mensen met suikerziekte.
Roken is ongezond voor iedereen, maar kan bij diabetici zwaardere problemen veroorzaken. Het dichtslibben van de aders gebeurt namelijk nog sneller bij iemand met suikerziekte, dan bij anderen. Ook kinderen en jongeren kunnen getroffen worden door de ziekte, de zogenaamde diabetes type 1. Zo zijn er kinderen die bijvoorbeeld tot wel 4 keer per dag insuline dienen te spuiten. Geen evidentie voor velen. Wat vaak nog minder evident is, is een kind verbieden wat snoep te eten. Nadine geeft dan ook toe dat dit vaak een inspanning is voor het hele gezin. Beperkingen opleggen rond het snoepen? Wie wil daar nu graag afspraken rond maken?
Hoe weet je nu of je suikerziekte hebt? Je voelt niet steeds wanneer je suikerspiegel ontregeld is, maar het kan wél grote schade aanrichten in je lichaam.
Personen boven de 40 jaar en die familieleden hebben die diabetespatiënt zijn, worden aangeraden om een jaarlijks bloedonderzoek te laten uitvoeren. Bij kinderen en jongeren kan diabetes zich uiten door plots gewichtsverlies zonder aanneembare reden, veel plassen of het hebben van veel dorst. Het is bij het vertonen van één van deze symptomen dan ook uitermate belangrijk dat je zo snel mogelijk met je kind naar de huisarts gaat om dit te laten nakijken.
Wat raadt Nadine als educator aan? Gezond eten en ontspanning met veel beweging!