Op de Dool: een fascinerende reis door de geschiedenis van het Kasteel ter Dolen

Het mysterieuze verleden van het Kasteel Ter Dolen in Helchteren ontrafelen. Dat is het doel van de nieuwste podcast van radiomaakster Eva Droogmans: “De meeste mensen kennen Ter Dolen als een gezellige bierbrouwerij, maar weten vaak niet dat het domein al bestond in de late 13de eeuw.”

“Het kasteel heeft een lange geschiedenis achter de rug”, gaat Droogmans verder. De Lummense maakte deze meeslepende podcast naar aanleiding van Open Monumentendag. “Oorspronkelijk was het domein eigendom van de Abten van Sint-Truiden. Zij gebruikten het als een chic buitenverblijf, maar ook als een vluchthuis bij opstanden.”

“In 1993 kocht Mieke Desplenter het vervallen kasteel en renoveerde het tot een moderne bierbrouwerij. Tussen de late 13de eeuw en de jaren 90 is er enorm veel gebeurd. De middeleeuwen, de verlichting, twee wereldoorlogen, kasteel Ter Dolen heeft al die ingrijpende periodes doorgemaakt. Dat heb ik allemaal proberen te verwerken in mijn podcast.”

“Een van de dingen die me het meest zal bijblijven is het verhaal van een 91-jarige man”, zegt Droogmans. “Hij vertelde me dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdelijk Joden verbleven in het Kasteel Ter Dolen. Enkele Joodse jongens zaten toen ook in zijn klas. De jongetjes werden genegeerd door de leerkrachten en het was verboden voor alle andere kinderen om met ze te praten. De 91-jarige man is hier vandaag nog steeds emotioneel door geraakt.”

Podcast Op de Dool is gratis en bestaat uit drie afleveringen van 15 tot 25 minuten. Via onderstaande links kun je het audioverhaal beluisteren. Het enige wat je moet doen is Spotify of ITunes (Apple Podcasts) downloaden. Voor Google Podcasts moet je enkel op de link klikken.

Spotify: https://spoti.fi/3bhoVsY

Apple podcasts: https://apple.co/31Madal

Google Podcasts: https://shorturl.at/ktPQ1

>