Renaat Huygen: “Het ontstaan van het Gènker woordenboek begon aan de toog in de Slagmolen”

De beste ideeën ontstaan aan de toog en voor de geboorte van het woordenboek Nederlands-Gènker was dit niet anders. Nadat er reeds een woordenlijst van Gènker woorden was uitgebracht merkte Renaat dat er toch nog een deel ontbraken en startte hij een eigen zoektocht doorheen het Gènker dialect.

 

Na het succes van de eerste druk was het voor Renaat Huygen duidelijk dat er een tweede druk moest komen van zijn levenswerk: Woordenboek Nederlands-Gènker. Op enkele jaren tijd had hij veel Gènker woorden en uitdrukkingen bij mekaar verzamelt, maar idee om van het Gènker dialect cultureel erfgoed te maken kwam van onverwachte hoek.

Burgemeester van Genk Wim Dries, schepen van Cultuur Anniek Nagels en Gert Philippeth van dienst Cultuur gaven Renaat de raad om ondersteuning aan te vragen bij ECRU. Van hun kreeg hij de respons dat ze het een mooi initiatief vonden om de Gènker taal te borgen voor de toekomstige generaties.

Ook voor Renaat waren er bij deze tweede druk nieuwe woorden en uitdrukkingen die hij nog niet kende. Hij hoopt dat met dit woordenboek de jongeren opnieuw interesse krijgen in dialecten.

Gesprek Renaat Huygen met reporter Eddy Thijs: Hoe is het woordenboek Nederlands-Gènker ontstaan.

>

Gesprek Renaat Huygen met reporter Eddy Thijs: Wat is voor Renaat nu de mooiste uitdrukking of woord in het Gènker dialect.

>

Wil je dit boek eens rustig in je zetel lezen?

Spring dan zeker binnen bij:

Buitenbar Slagmolen

Boekhandel Malpertuis

Geschenkwinkel De STIP

Mijn zus en ik Genk