Samenleven op z’n Genks: 22 gelote Genkenaren dachten mee over het samenleven in hun stad

Samenleven op z’n Genks, hierover dachten 22 gelote Genkenaren in het afgelopen jaar mee over na. Hoe kan elke Genkenaar zichzelf zijn maar ook respect opbrengen voor het anders zijn. Het resultaat zijn vier genkse gewoontes die aangeven hoe ze in Genk met elkaar willen omgaan. Street Art-artiest Jan Rosius gaat binnenkort hiermee ook creatief aan de slag.

 

Leven in een diverse stad als Genk is niet altijd makkelijk. Het stadsbestuur is daarom ook steeds op zoek naar hoe ze zich het beste kunnen organiseren en hoe ze dit samenleven met mekaar kunnen blijven behouden en ondersteunen.

Hoe kan je dit doen ?

Door met de burgers aan tafel te gaan zitten, dit gebeurde door een loting waarvan er 22 genkenaren werden weerhouden die een goede weerspiegeling waren van de “Genkenaar op straat”. “Er zijn al mensen en verenigingen die hun best doen om die samenlevings princiepes te verwerken en zo te zorgen voor een warmer Genk. We moeten het niet allemaal opnieuw gaan uitvinden, we moeten zorgen dat we die mensen kunnen versterken” vertelt ons schepen van Participatie Alessandro Cucchiara.

>

 

Schepen van Samenleven Anniek Nagels geeft toe dat het in deze tijden van polarisering soms moeilijk is om verbinding te vinden. Hoe willen we met mekaar omgaan en wat verwachten we van mekaar?

Samen met “De 22” gelote burgers kwamen er vier grote ideeën uit de bus over het samenleven in Genk: De Genkse gewoontes.

Eerste Genkse gewoonte => Als ik IK kan zijn, mag jij JIJ zijn

Tweede Genkse gewoonte => Na “hallo” lonkt een fijne kennismaking

Derde Genkse gewoonte => Een echte babbel lost veel op

Vierde Genkse gewoonte => We gaan vooruit, maar wél met elkaar

 

In de foyer van het stadhuis in Genk waren er  vier van “De 22” aanwezig en ieder had zijn eigen reden om aan dit project deel te nemen.

Karel: Hij woont reeds 50 jaar in Genk maar zijn bezorgdheid is dat de mensen minder met mekaar praten. “Praten met de buren doen we niet meer” zegt Karel, “dit moet veranderen”

Angela: Zij wil de “Stem” zijn van iedereen om zo bepaalde problemen aan te kaarten zoals kansarmoede, te hoge huurprijzen, zwerfvuil, enz…. Ze wil een luisterend oor zijn voor iedereen om ze zo ook te kunnen helpen of door te verwijzen naar de juiste instantie.

Nada: Ze kwam 5 jaar geleden als vluchteling uit Irak aan in Genk. Ze kent nog niet veel mensen maar door mee te doen aan dit project heeft ze al veel vriendschappen kunnen sluiten.

Mickaël: Hij zag het als een opportuniteit om zijn stem te laten horen. Niet veel stadsbesturen zouden een project als dit doen. Wat hij wel heeft geleerd dankzij “De 22” is meer open minded te zijn en te luisteren naar anderen.

>
Schepen van Samenleven Anniek Nagels
Van links naar rechts: Mickaël, Karel, Angela en Nada

 

Street art-artiest Jan Rosius gaat binnenkort, indien het weer het toe laat, creatief aan de slag met de Genkse gewoontes. Hij gaat het 500 m² kunstwerk in het hart van het genkse centrum, op de betonnen vlakte voor het stadhuis verwerken. Nadien zal het werk opgebroken worden en de stukken aan de genkenaren meegegeven.

>

Wil je graag ambassadeur worden van één of meerdere Genkse gewoontes of wil je graag kunstenaar Jan Rosius meehelpen met het uittekenen en inkleuren van het kunstwerk? Dan mag je dit steeds laten weten via [email protected] of via het nummer 089 65 42 47.

Van links naar rechts: schepen Anniek Nagels, Mickaël, kunstenaar Jan Rosius, Karel, Angela, schepen Alessandro Cucchiara en Nada.