Spam-oproepen, een echte plaag

Niet alleen in Limburg maar ook in heel Vlaanderen zijn er weer spam-nummers actief. Dit keer zijn ze niet enkel Europees maar verspreid over heel de wereld. Onze reporter Brent Van Lancker ging op onderzoek. 

Het is een irritant geheel, je bent aan het slapen om pakweg 6 uur in de ochtend en ineens gaat je telefoon rinkelen met daarop een nummer uit Athene. Zelf denk je even na wie jij eigenlijk kent uit Griekenland. Alsnog denk je dat het belangrijk kan zijn en neemt toch even op voor de zekerheid.

Aan de andere kant hoor je alleen stemmen, precies alsof iemand per ongeluk heeft gebeld naar je. Dit is echter totaal niet waar. Hoe langer je ‘belt’ met deze persoon hoeveel te meer tijd heeft deze frauduleuze bende je telefoonrekening de hoogte in te schieten. Op het einde van de maand krijg je ineens een hoge aanrekening omdat je met een buitenlandse dienst hebt gebeld. De vraag is vooral hoe je dit nu kunt vermijden. Hoe je dit kan blokkeren hangt af van je besturingssysteem (Andorid of iOS).

Op de website van telecom-operator Telenet kan je uitgebreid zien hoe je aan de hand van het besturingssysteem dat je hebt, nummers kunt blokkeren (klik hier).

Onze reporter had telefonisch contact met de Telenet persdienst. Je kan via hun klantenservice deze nummers ook doorgeven (enkel Telenet klanten), ze hebben een speciaal fraudeteam die deze nummers voorgoed op het netwerk kunnen blokkeren. Dit kan ook bij andere telecom-operators.

De oproepen waarvan onze reporter last heeft komen uit Portugal, Athene, Spanje en de Centraal Afrikaanse Republiek. Wees dus op je hoede is de algemene boodschap.